Помпео с апел за преустановяване на връзките с китайските компании

Коментарите на американския държавен секретар прозвучаха на регионална азиатска среща на върха

10.09.2020 | 23:35 Редактор: Георги Камарашев
Помпео с апел за преустановяване на връзките с китайските компании

Американският държавен секретар Майк Помпео призова Югоизточна Азия да преустанови връзките с китайските компании, които помагат за изграждането на острови в Южнокитайско море. Апелът е отправен седмици след като САЩ постави в черния списък две дузини фирми, работещи в спорните води.

Коментарите на Помпео прозвучаха на регионална азиатска среща на върха, белязана от съперничеството между САЩ и Китай по редица въпроси, от търговията до коронавируса.

Напрежението в Южнокитайско море се повиши, откакто миналия месец САЩ наложиха санкции на 24 китайски държавни компании, които според Вашингтон са допринесли за натрупването на военни сили на Пекин в богатия на ресурси воден път.

Държавният секретар подчерта, че е време правителствата на страните в Югоизточна Азия да преразгледат собствените си отношения с фирмите, работещи в морето.

"Не просто говорете, а действайте", каза той на 10-те външни министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) по време на онлайн среща на върха.

Тазгодишната среща на върха на АСЕАН идва дни след като Пекин изстреля балистични ракети в Южнокитайско море като част от учения, предаде Dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК