Най-малко 24 жертви в Нагорни Карабах, сред тях и цивилни

Това са най-тежките сражения между Армения и Азербайджан от 2016 г. насам

28.09.2020 | 14:03 Редактор: Тодор Петров

Продължават въоръжените сблъсъци в отцепническия район Нагорни Карабах. Най-малко 24 са жертвите при най-тежките сражения между Армения и Азербайджан от 2016 г. насам.

И двете страни съобщават за цивилни жертви в продължаващите боеве. 17 арменски сепаратисти са убити, а над 100 са ранени в боевете, заяви президентът на Нагорни Карабах - Араик Харутюнян, признавайки, че силите му са изгубили позиции. 

Карабахските сепаратисти заявиха, че жена и дете са били убити, а според властите в Баку е загинало 5-членно азербайджанско семейство. 

Сблъсъците между мюсюлмански Азербайджан и населената предимно с християни Армения съживяват опасенията от нестабилност в Южен Кавказ, който е важен коридор за тръбопроводи. 

Арменският премиер Никол Пашинян вече призова световните сили да не допускат намеса на Анкара. Пашинян заяви дори, че Ереван може да обмисли възможността за признаване на независимостта на Нагорни Карабах. 

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви по-рано, че обстрелът е започнат от арменска страна. Арменските военни твърдят, че районът е бил подложен на въздушни и ракетни атаки от Азербайджан. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тя Турция ако се включи, Армения ще бъде смазана. Ердоган сигурно само това чака. Сигнализирай за неуместен коментар