Управляващата партия в Румъния с победа в големите градове

Вотът е тест за подкрепата към правителството

28.09.2020 | 14:15 Редактор: Виктория Гетова

Управляващите с победа в повечето големи градове на местните избори в Румъния, включително в Букурещ. Техният кандидат Никушор Дан печели столицата с над 47 на сто от гласовете

Кандидатурата му беше издигната от управляващата Национално-либерална партия и новата партия, създадена при сливането на Съюз за спасение на Румъния и партия "ПЛЮС".

Той печели малко над 47 на сто от гласовете в румънската столица срещу 39 на сто за досегашния кмет и кандидат на социалдемократите Габриела Фиря.

Вотът беше тест и за подкрепата към правителството на Румъния.

"Това е историческа победа за нашата партия, най-грандиозният резултат в нашите 30 посткомунистически години. Благодаря на румънците за защитата на демокрацията с участието на избори по време на пандемията", коментира премиерът на Румъния Лудовик Орбан.

Местните избори бяха отложени с месец заради епидемията от коронавирус. Очаква се резултатите да покажат нагласите към политическите партии преди парламентарните избори, насрочени за декември.

Политолози обаче коментират, че сегашният вот е мобилизирал по-младите избиратели, които искат да се сложи край на корупцията.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК