Втора вълна от Ковид-19 заля Европа

Държавите отбелязват 10% увеличение на случаите през последните две седмици

21.09.2020 | 20:11 Редактор: Искра Ангелова
Втора вълна от Ковид-19 заля Европа

В много страни броят на новите случаи на заразяване със SARS-CoV-2 се увеличава, дори подобрявайки рекордите от пролетта. Имунитетът след заболяването засега съответства на оптимистичните прогнози, а ранните ваксини може да се окажат по-малко успешни от късните, предава ТАСС.

Повече от половината европейски държави отчитат 10% увеличение на случаите през последните две седмици. Тези данни цитират от CNN с препратка към пресконференцията на СЗО.

"Това, което преживяваме в момента, е началото на втора вълна", каза миналата неделя австрийският канцлер Себастиан Курц. През втората декада на септември броят на новите случаи в Австрия надхвърли 800. Това не се е случвало в страната от март, съобщава "Фокус".

Рекорди за броя на новите случаи на ден също бяха записани наскоро в Чешката република и Франция. Напрегната е ситуацията и в Испания: има 268 заразени на 100 хиляди жители. Това е повече, отколкото през пика през април. Изглежда, че втората вълна е засегнала не само Европа. В Израел, където ситуацията с коронавируса се стабилизира през май и почти нямаше случаи, броят на заразените започна да расте през лятото и достигна 4764 на ден до средата на септември.

Изглежда този път младите хора се заразяват по-често, а при тях болестта преминава по-леко.. Заедно с възрастта е намаляла и смъртността - през пролетния пик средно на ден в Испания са умирали по 700 души на ден, а сега - около 70. Коронавирусът във Великобритания също се е "подмладил" - хората от 18 до 24 години боледуват най-често. 

Във Франция средната възраст на случаите е 32 години. Смъртността също е ниска - през последния месец умират максимум 16 души на ден.

Властите реагират на ситуацията по различни начини. Израел беше първата държава в света, която реши да въведе повторна карантина за три седмици. През този период училищата, ресторантите, кафенетата, търговските и развлекателни центрове няма да работят. Няма да е възможно да напуснете къщата на повече от 400 м. 

Във Великобритания влезе в сила "правилото на шестимата" - сега там е забранено да се събират на групи от повече от шест души на обществени места. Във Франция бяха затегнати ограничения в "червените зони" (където има най-много заразени): те бяха задължени да носят маски на всички обществени места и да спазват физическо дистанциране. 

Испания все още не е въвела нови национални ограничения, въпреки че в някои региони властите настояват за задължително носене на маски и забраняват събирането в групи от повече от десет души.

Данните за имунитета са обнадеждаващи

Основните надежди за края на пандемията от коронавируса са свързани с появата на силен имунитет. И резултатите от най-новите изследвания са обнадеждаващи, според The Economist.

Статия, написана от група учени от Исландия и публикувана в New England Journal of Medicine, съобщава за наличието на антитела в 1200 исландци, които са се заразили с вируса SARS-CoV-2 и след това са се възстановили.

Повече от 90% от пациентите са два пъти тествани положително за наличие на антитела: първият път веднага след инфекцията, а вторият - след четири месеца. А хората, които са имали по-тежка форма на това заболяване и са били хоспитализирани, показват по-високи нива на антитела. 

Същото важи и за мъжете и възрастните хора, които може да имат по-сериозно вирусно заболяване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК