Експерт: Путин си изигра прекрасно картите, Лукашенко зависи само от него

Димитър Гърдев коментира и отравянето на Алексей Навални

18.09.2020 | 21:58 Редактор: Юлия Христова

Границите на Беларус остават отворени, ден след като Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война".

Русия няма да позволи на Беларус да разпали война. Това каза за "Денят ON AIR"  експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и допълни: "В един момент се оказа, че маските паднаха. Путин си изигра прекрасно картите и Лукашенко зависи само от него".

По негово мнение Русия е получила всичко, което иска. 

"Тези 100 хиляди човека са опозиция, тези протести не са за първи път в Беларус. Помня, че предходните бяха много по-мащабни. Лукашенко е такъв и няма да се промени. Западът беше стреснат от решителността, с която той се обърна към опозицията", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Според него към Беларус естествено било отношенията да бъдат други.

"Това е един процес, който няма да даде веднага резултат. И със санкциите не бива да се прекалява", допълни Димитър Гърдев.

"Виждаме как в такива общества, с такива лидери, санкциите се ползват като плашило", подчерта той.

Събеседникът коментира и отравянето на Алексей Навални преди седмици.

"Предлага се преглед на целия обем отношения с Руската федерация в рамките на една резолюция. За да се направи такъв преглед, ЕС трябва да стъпи върху независимо международно разследване, което трябва да е под егидата на ООН. За да се докаже, че е отровен Навални с "Новичок", дадената лаборатория трябва да има еталон, тоест да разполага с подобна субстанция", обясни експертът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК