Две лаборатории потвърдиха, че Навални е отровен с "Новичок"

Руският опозиционен лидер вече може да става от леглото си

14.09.2020 | 23:18 Редактор: Искра Ангелова
Две лаборатории потвърдиха, че Навални е отровен с

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който според Запада е бил отровен с нервно-паралитичното вещество "Новичок", може да става от леглото си, съобщи лекуващата го болница в Берлин, цитирана от AFP.

Подобрението в състоянието на Навални настъпи на фона на потвърждението от две европейски лаборатории, че отровното вещество от съветската епоха е било срещу него, което накара френския президент Еманюел Макрон да поиска Владимир Путин да хвърли светлина върху "опита за убийство".

В отговор на съмненията, повдигнати от Русия относно германското разследване, говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че Берлин е поискал от Франция и Швеция "независим преглед на германските доказателства въз основа на нови проби от Навални", съобщава "Фокус".

"Резултатите от този преглед в специализирани лаборатории във Франция и Швеция вече са на разположение и потвърждават германските доказателства" за употребата на забраненото вещество, заяви Зайберт в изявление.

Резултатите подтикнаха Макрон да каже на руския президент по телефона, че е "наложително да се хвърли незабавно светлина върху обстоятелствата на този опит за убийство и да се установи кой е отговорен", се казва в изявление на френското президентство.

Путин отвърна в отговор, че твърденията остават "голословни обвинения, не основаващи се на нищо срещу руската страна".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК