Китайски хакери откраднаха данни за испанската ваксина срещу Ковид-19

El Pais не уточнява за какъв вид информация става въпрос

18.09.2020 | 16:20 Редактор: Искра Ангелова
Китайски хакери откраднаха данни за испанската ваксина срещу Ковид-19

Китайски хакери са откраднали информация от испански центрове, които разработват ваксина срещу новия коронавирус, съобщава националният ежедневник El Pais, позовавайки се на анонимни източници, за които се твърди, че са запознати с кибератаките.

Директорът на Националния разузнавателен център Пас Естебан предупреди за нарастването на хакерските атаки по време на режима на изолация в страната. 

Ръководителят на разузнаването също така обяви кибератаки срещу "чувствителни сектори като здравеопазването и фармацевтиката" и "кампании, не само в Испания, срещу лаборатории, които работят за намиране на ваксина срещу Ковид-19". El Pais твърди, че в случая кибератаката е извършена от Китай.

В същото време източниците на вестника не уточняват какъв вид информация е открадната. Говорител на испанския Върховен съвет за научни изследвания увери, че не регистрирана кражба на данни. Три други центъра, които работят върху ваксина, също нямат информация за възможни кибератаки, съобщава "Фокус".

В момента в Испания има дузина проекти, свързани с разработването на ваксина срещу коронавируса. Испанските лекарства все още не са тествани върху хора. Според Световната здравна организация в момента страните по света разработват около 180 ваксини срещу Ковид-19, като 35 от тях са тествани върху хора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК