Заради Ковид-19: Българите пътуват свободно едва до 5 страни в ЕС

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания продължават да са в сила

17.09.2020 | 13:50 Редактор: Анисия Иванова
Заради Ковид-19: Българите пътуват свободно едва до 5 страни в ЕС

Българите могат да пътуват без ограничения в момента едва до пет европейски държави, според данни от Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР).

Карантина и PCR пък ще са ни необходими за шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка. Свободното пътуване е възможно до Литва, Словакия, Малта, Германия и Белгия.

Изключения във въпросния списък обаче не липсват. В момента Германия е обявила за рискова зона единствено област Благоевград. Северозападните градове Видин, Лом, Враца и Монтана се местят от "зелената" в "оранжевата" зона на Белгия. За посетителите от въпросните населени места има препоръчителна карантина и изискване за отрицателен PCR тест. В същото време жителите на Варна, Добрич, Шумен и Търговище могат да пътуват без ограничения до Белгия.

Към списъка на отворените за туризъм страни се нарежда и Турция. Това обаче не важи за другата ни южна съседка – Гърция, която остава затворена за българите до 30 септември. Основните мерки, касаещи българските граждани, са задължително попълване на формуляр, представяне на QR код при влизане в страната, а също и отрицателен PCR тест. Изискванията се прилагат по отношение на пристигащите с автомобили, самолети или плавателни съдове.

В зависимост от вида на транспорта българите могат да влизат на територията на Молдова. Сънародниците ни, използващи сухоземен превоз, нямат позволение да бъдат в страната, тъй като двете гранични страни, през които преминават – Румъния и Украйна, са поставени в "червената зона". Това обаче не важи за пътувалите със самолет.

От 1 септември Унгария затвори границите си за чужди граждани, Италия също удължи до 7 октомври изискването за 14-дневна карантина за пътуващите, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през България и Румъния.

Ограниченията за междуконтиненталните пътувания също продължават да са в сила. Считано от 10 септември тази година, правителството на Малдивите ще изисква от всички пристигащи в страната да представят отрицателен PCR тест, преведен на английски език, който да е правен 72 часа преди отпътуването. При пътуване до щата Ню Йорк българите ще подлежим на 14-дневна карантина.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Бре тая Германия...мн отблизо наблюдава, чак по градове. Сигнализирай за неуместен коментар