Вирусолог зове за изцяло нова стратегия в борбата с коронавируса

В света са заразени над 28,3 милиона души

15.09.2020 | 15:18 Редактор: Искра Ангелова
Вирусолог зове за изцяло нова стратегия в борбата с коронавируса

Стратегията за борба с коронавируса в световен мащаб трябва да бъде преразгледана основно. За това призова германският вирусолог, ръководител на Института по вирусология и изследвания на ХИВ към университета в Бон, професор Хендрик Стрек, в интервю за "Велт ам Зонтаг".

По думите му в броя на случаите на заразени в света не трябва да присъства бройката на хората, които са дали положителен тест, но са асимптомни.

"Не трябва да се ограничаваме само до сухата бройка в статистиката на случаите", смята вирусологът, цитиран от БГНЕС.

Според него, въпреки нарастването на заболеваемостта от Ковид-19 в Германия и други европейски страни, трудно може да се говори за увеличаване на смъртността. Професорът отбеляза, че животът не може да спре заради наличието на заразата, и до момента никой – нито един политик, вирусолог или епидемиолог – не знае "правилния начин за борба с пандемията".

Според Стрек безсимптомните заразени не са непременно болни, дори напротив: "Колкото повече хора се заразяват, без да проявяват симптоми, толкова повече – поне за кратък период от време – те придобиват имунитет", заключи професорът от Бон.

По последни данни на СЗО в света са заразени над 28,3 милиона души, а над 911 хиляди са починали. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК