Едва 6% от всички мигранти от Мория са получили подслон

Няколкостотин жени и деца проведоха протестен марш

15.09.2020 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Едва 6% от всички мигранти от Мория са получили подслон

Малко над 6% от 12 500 души, останали без дом през миналата седмица от пожара, унищожил най-големия лагер за бежанци и мигранти в Гърция, са презаселени в ново временно съоръжение, което се строи на остров Лесбос, съобщиха властите.

До понеделник следобед около 800 души са влезли в новия палатков лагер, разположен набързо край морето на няколко километра от изпепеления лагер Мория, съобщиха служители на министерството на миграцията.

Хиляди останаха на лагер за шести ден по пътя, водещ от Мория до островната столица Митилини, като полицията блокира пътя към града, за да попречи на търсещите убежище да се опитат да се качат на фериботите за гръцкия материк, вместо да влязат в новия лагер, информира "Фокус".

Властите съобщават, че пожарите миналия вторник и сряда в Мория, където хиляди хора пристигат всяка година след нелегално преминаване от близката Турция, са започнати от жители на лагера, разгневени от наложените карантинни заповеди, след като 35 души в съоръжението са дали положителни тестове за Ковид-19.

Миграционният министър Нотис Митаракис заяви, че досега в новия лагер има място за около 5000 души, на бивш военен полигон в Кара Тепе близо до Митилини. Той каза също, че всички останали без дом заради пожара в Мория ще могат да се преместят в Кара Тепе през следващите няколко дни.

Длъжностни лица заявиха, че разликата между наличните пространства и жителите в новия лагер се дължи до голяма степен на нежеланието на много търсещи убежище да се заселят. Мнозина се надяваха, че с унищожаването на Мория ще им бъде позволено да се отправят към гръцкия континент или дори към други европейски Съюзни държави.

Няколкостотин жени и деца проведоха протестен марш по пътя Мория-Митилини в понеделник, скандирайки: "Без лагер, свобода".

Но държавните служители заявиха, че единственият начин бившите жители на лагера Мория да напуснат Лесбос ще бъде да се преместят в новото съоръжение и да кандидатстват успешно за убежище там.

"Преместването в новия лагер не е пожелание, а задължително", каза Митаракис в интервю за радио "Параполитика".

Според правилата на ЕС хората, които достигат до източните егейски острови на Гърция от Турция, трябва да останат в лагерите в точките на пристигане, докато не бъдат разгледани молбите им за убежище. Това доведе до пренаселеност и лоши условия на живот за жителите на лагера, които многократно бяха критикувани от правозащитни организации. Това също предизвика недоволство сред гръцкото население на Лесбос.

Търсещите убежище, които влизат в Кара Тепе, са тествани за Ковид-19 като част от процеса на регистрация и до момента са регистрирани 15 заразени. Всички бяха преместени в изолационни съоръжения.

Гръцкият министър, отговорен за обществения ред, Михалис Хрисохоидис, заяви в понеделник, че се надява на продължаващо намаляване на миграционните потоци от близката Турция и бърза обработка на молбите за убежище трябва да означава, че последните от бежанците и мигрантите в момента в Лесбос ще бъдат пуснати до пролетта.

Гръцките власти планират да построят ново съоръжение за бъдещи пристигащи, което да замени Мория.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Сами са се подпалили, а сега реват Сигнализирай за неуместен коментар