България е готова да приеме повече деца от о. Лесбос

Общо 70 малолетни бежанци пристигат от изгорелия лагер

14.09.2020 | 22:18 Редактор: Юлия Христова
България е готова да приеме повече деца от о. Лесбос

България увеличи бройката на децата-мигранти без родители, които ще приеме. Общо 70 малолетни бежанци пристигат от изгорелия лагер в Мория на остров Лесбос.

Гръцкото министерство по миграцията съобщава, че България е изразила готовност да приеме 70 деца без родители от мигрантските лагери.

Според източници на БНР, 20 от тези деца са от изгорелия мигрантски лагер Мория на остров Лесбос, а останалите са по по-ранна договорка за квота не непълнолетни, които страната ни трябва да приеме. 25 от децата се очаква да пристигнат до края на септември, други 25 през октомври, а последните 20 вероятно в края на годината. Те ще бъдат настанени в общежития на различни места в България.

Съдбата на децата се превърна във водеща тема след пожара на лагера Мория на остров Лесбос.

България е сред първите европейски страни, която се ангажира с прием на деца без родители, подчертават гръцките медии. Споразумението е постигнато след телефонен разговор днес между българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски и гръцкия заместник-министър по миграцията Георгиос Комуцакос, се посочва  в информация на сайта на гръцкото министерство.

Изборът на децата се извършва от гръцките власти, ангажирани с приема на мигранти и бежанци, независимо от коя страна са пристигнали.

Пред медиите вече социалните работници от мигрантски лагери изразиха благодарност към всички европейски страни, които проявяват съпричастност към съдбата на малолетните бежанци.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК