Лагерът "Мория" e изпепелен, пожарът вероятно е предизвикан умишлено

През последната седмица мигрантският център бе поставен под карантина

09.09.2020 | 14:27 Редактор: Ивет Арабова

Пожар унищожи най-големия мигрантски лагер в Гърция - "Мория", където има голямо огнище на Ковид-19. Над 12 000 души от центъра на остров Лесбос бяха евакуирани, няма данни за загинали.

Хиляди мигранти напуснаха лагера късно през нощта, когато пожарът избухна и бързо обхвана всички палатки и съоръжения. Въпреки опитите на огнеборците, стихията е унищожила напълно центъра. 

Пожарът в пренаселения лагер се случва в момент, когато 35 от бежанците дадоха положителен тест за Ковид-19. През последната седмица мигрантският център беше поставен под карантина, но след евакуацията има възможност болните и здравите да са се оказали на едно място. 

Според местни медии - пожарът в Мория е причинен умишлено по време на протест на бежанците срещу мерките, наложени във връзка с Ковид-19. Информацията обаче не беше потвърдена от властите. Лагерът на остров Лесбос беше дом на над 12 000 мигранти, а капацитетът му беше надхвърлен 4 пъти. Неведнъж Гърция е понасяла остри критики за условията на живот в центъра.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
ужассссс
преди 3 години
Хем ще ти дойдат в държавата неканени и в нарушение на граничният режим, хем ще ти унищожат хубавия остров, ще ги храниш, ще ги подслоняваш, ще получаваш критики че не си ги хранил повече, накрая ще се изпоразболеят, ще подпалят лагера плюс съседните горички и ще заминат за други места да правят същото там Сигнализирай за неуместен коментар