Берлин иска общоевропейски правила за бежанците от "Мория"

Гръцките власти търсят варианти, сред които палатки, ферибот и кораби

11.09.2020 | 20:50 Редактор: Ивет Арабова

Франция и Германия призоваха страните от Европейския съюз да приемат бежанците от разрушения лагер на остров Лесбос. Берлин и Париж вече обявиха, че ще приемат малолетни мигранти, които са сами. 13 000 обаче са тези, които са без покрив.

Правителството в Берлин засега отказва самостоятелна акция и настоява за общоевропейски действия. Десет германски града вече обявиха, че са готови да приемат бежанци от изгорелия лагер. Но само малолетни без придружител. Германските общини и провинции нямат право да приемат бежанци без одобрението на федералното правителство. 

Финландия ще приеме 11 малолетни бежанци. А Норвегия се готви да приеме 50 кандидати за убежище от лагера. Страната ще прати и медицински екип в Гърция. 

Трета нощ мигрантите спят под открито небе в околностите на изгорелия лагер. Те нямат вода, храна, дрехи и тоалетни. Камиони с помощи минават, но много от тичащите към тях хора остават разочаровани, тъй като пакетите не стигат. След като най-големият мигрантски лагер беше разрушен от пожар гръцките власти търсят варианти - сред които палатки, ферибот и кораби. 

"За целия остров е обявено извънредно положение. Проблемът с управлението на миграционния поток е предимно европейски проблем. Гърция вече пое много по-голяма тежест от справедливия си дял. На никой мигрант или бежанец няма да бъде разрешено да пътува извън острова. Време е да преминем от обещания към действия. И други страни трябва да вземат част от мигрантите", категоричен бе премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис.

Расте и напрежението между мигрантите и местните хора. И двете страни обаче не искат нов лагер. Смята се, че пожарът е умишлен - следите водят към група от 30 млади афганистанци, възползвали се от съобщението, че 35 души в лагера са заразени с коронавирус и ще бъдат изолирани заедно със семействата си. Въпреки пожара властите в Гърция са категорични, че всички разболели се ще получат помощ. Най-големият лагер в Гърция си спечели прозвището "затвор на открито", а "Лекари без граници" го определят като "най-лошия бежански лагер на Земята".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК