Германия и Франция с план за прием на бежанци, останали без подслон на Лесбос

400 тийнейджъри и деца, без придружители, вече успешно са били транспортирани

10.09.2020 | 17:40 Редактор: Юлия Христова

Хуманитарната криза на остров Лесбос се задълбочава. Избухна втори пожар в бежанския лагер, който изпели и малкото останали палатки. Германия и Франция разработват план за прием на бежанци, останали без покрив.

За втори пореден ден съдбата на близо 13 хиляди мигранти от лагера "Мория" остава неясна. В следствие на втория пожар са унищожени и малкото останали палатки в центъра, което принуди бежанците да търсят подслон на улицата. Част от тях се отправиха се към пристанището на Лесбос, за да бъдат транспортирани в континентална Гърция. 400 тийнейджъри и деца, без придружители, вече успешно са били транспортирани. 

Пожарът в бежанския център предизвика и вълна от съпричастност. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че заедно с Германия работят по план за разпределяне на мигрантите между максимален брой страни-членки на Европейски съюз. 

В подкрепа на останалите без дом хора излязоха и хиляди германци. Шествия се проведоха в няколко големи града с настояване бежанците да бъдат приети в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК