fallback

Лагерът "Мория" e изпепелен, пожарът вероятно е предизвикан умишлено

През последната седмица мигрантският център бе поставен под карантина

09.09.2020 | 14:27 Автор: Ивет Арабова

Пожар унищожи най-големия мигрантски лагер в Гърция - "Мория", където има голямо огнище на Ковид-19. Над 12 000 души от центъра на остров Лесбос бяха евакуирани, няма данни за загинали.

Хиляди мигранти напуснаха лагера късно през нощта, когато пожарът избухна и бързо обхвана всички палатки и съоръжения. Въпреки опитите на огнеборците, стихията е унищожила напълно центъра. 

Пожарът в пренаселения лагер се случва в момент, когато 35 от бежанците дадоха положителен тест за Ковид-19. През последната седмица мигрантският център беше поставен под карантина, но след евакуацията има възможност болните и здравите да са се оказали на едно място. 

Според местни медии - пожарът в Мория е причинен умишлено по време на протест на бежанците срещу мерките, наложени във връзка с Ковид-19. Информацията обаче не беше потвърдена от властите. Лагерът на остров Лесбос беше дом на над 12 000 мигранти, а капацитетът му беше надхвърлен 4 пъти. Неведнъж Гърция е понасяла остри критики за условията на живот в центъра.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback