Опозиционерката Колесникова е задържана при опит да избяга в Украйна

Възможно ли е да не е планирала бягство от Беларус?

08.09.2020 | 14:25 Редактор: Юлия Христова

Изчезналата вчера представителка на опозицията в Беларус Мария Колесникова е задържана в опит да избяга в Украйна. Двама нейни съмишленици все пак са успели да избягат в съседната държава.

Тази сутрин обществената телевизия в Беларус съобщи, че през нощта Колесникова, заедно с членовете на т. нар. Координационен съвет Антон Раднянков и Иван Кравцов, са направили опит незаконно да напуснат страната. 

На мястото е бил открит мобилен телефон с видеозапис, направен малко преди опита за бягство. 

Според опозицията тримата не са планирали бягство от Беларус, а за това, че не е имало насилие свидетелствали и два видеоклипа. Една от техните версии е, че спецслужбите може да са ги откарали на границата с Украйна от следствения изолатор и след това да са ги принудили да напуснат страната. А Колесникова може да е била задържана при пресичане като част от инсценировка или провокация.

Мария Колесникова е една от трите жени, които обединиха сили, за да се изправят срещу президента Александър Лукашенко на изборите на 9 август. Преизбирането, последвано от твърденията за фалшифициране на гласове, доведоха до масови протести. 

Вижте всичко по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Там е някакъв кошмар. Това, което пишат БГ медиите е вярно, но е само 1/10 от случващото се... Сигнализирай за неуместен коментар