Ердоган заподозря опит за юридически преврат в Турция

В речта, предавана пряко по националната телевизия, той заяви, че се прави се опит да бъде убита националната воля на страната.

04.01.2014 | 17:18
Ердоган заподозря опит за юридически преврат в Турция

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган, чиято ислямска-консервативна партия бе разтърсена от корупционен скандал, заяви че се прави опит да бъдат унищожени бъдещето и стабилността на държавата. От своя страна президентът Абдуллах Гюл опроверга тиражираните твърдения за съществуването на „паралелна държава”.

"Никак не е възможно вътре в държавата да съществува някаква отделна структура. Категорично не може да става дума нито за даване на указания от места извън официалните институции, нито за пренасянето на някакво друго място на проблемите на упълномощените за това държавни институции", заяви президентът на Турция Абдуллах Гюл.

В същото време в Истанбул, премиерът Реджеб Ердоган отново пламенно защити тезата си за наличието на заговор за дестабилизиране на неговата власт. На изявлението му присъстваха интелектуалци, писатели и журналисти свързани политическата му кауза.

В речта, предавана пряко по националната телевизия, той заяви, че се прави се опит да бъде убита националната воля на страната. Премиерът особено остро нападна магистратите, които водят разследването за корупция, довело до задържане на негови приближени и станало причина за големи промени в състава на неговото правителство.

"Бе направен опит за юридически преврат в Турция. Ние обаче ще се противопоставим на тази операция, на този заговор от 17 декември, който се прицели в бъдещето и стабилността на нашата страна", подчерта той.

Ердоган изрази увереност, че Турция ще превъзмогне сегашните трудности, като заяви, че няма да позволи да бъде помрачено бъдещето на страната и обеща да продължи по пътя на демократичните реформи.