Конгресът на САЩ: Ще имаме дълг, равен на 100% от БВП догодина

Това ще бъде най-големият годишен дефицит от 1945 г. насам

05.09.2020 | 09:41 Редактор: Георги Камарашев
Конгресът на САЩ: Ще имаме дълг, равен на 100% от БВП догодина

Бюджетната служба на Конгреса (CBO) на САЩ съобщи, че американското правителство скоро ще има дългoво бреме, равно на целия брутен вътрешен продукт на Америка. По един или друг начин американците ще изплащат това до края на живота си, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

CBO отчита, че рецесията заради карантината и експлозията на разходите през тази година ще увеличат бюджетния дефицит за фискалната 2020 г., която приключва на 30 септември, до 3,3 трилиона долара. На ниво от 16% от БВП, това ще бъде най-големият годишен дефицит от 1945 г. насам, когато просто имаше световна война. Пандемията се превърна във фискален еквивалент на война благодарение на икономическата блокада и състезанието между двете водещи партии да облекчат тревогите на избирателите с пари в изборна година.

Политическата класа изглежда е съгласна, че това е цена, която си струва да се плати, тъй като никоя от партиите не иска да говори за това в предизборната кампания. Спорът относно следващата фаза на коронавирусни помощи е дали да се похарчат още 3 трилиона долара (според демократите в Камарата на представителите) или само около 1 трилион (според Белия дом). И в двата случая дефицитът би превишил 8,6% от БВП, какъвто дял CBO прогнозира за фискалната 2021 година. 

Няма да се фокусираме върху числата за 2020 г., след като щетите вече са нанесени. Но си помислихме, че някои от нашите по-млади читатели, на които тепърва предстоят най-доходните години, може да оценят погледа върху сметката в бара. CBO казва, че публичният дълг ще достигне 98% от БВП тази година.

Този дълг показва сумата, която Америка трябва да върне с лихвите. Оценките на CBO не включват разходите за социално осигуряване и Medicare, които са по-скоро политически обещания, отколкото обвързващи договори. Те също така изключват задълженията на Fannie Mae и Freddie Mac, жилищните гиганти, гарантирани от данъкоплатците. Не влизат и около 1,5 трилиона долара в студентски заеми, които може да се поемат от чичо Сам, ако Джо Байдън спечели.

Важно е да се отчете колко бързо нарасна дългът. Преди само 13 години (през 2007 г.), преди финансовата паника и криза, публичният дълг беше едва 35% от БВП. Дългът се бе увеличил до около 48% в средата на 90-те години, но след това намаля на фона на по-бърз растеж и ограничаване на разходите, след като републиканската партия спечели Камарата през 1994 г. Темпът на разходите се покачи през годините на Джордж Буш-младши, но дългът остана под контрол.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК