Депутат публикува карта на Турция, включваща територии на България и Гърция

Според експерти провокацията е директно насочена към Атина

31.08.2020 | 18:39 Редактор: Искра Ангелова

Покачват се градусите на напрежение между Гърция и Турция заради спора в Източното Средиземноморие. Президентът Ердоган заяви, че страната е готова за битка. А депутат от управляващата партия публикува карта на Турция, в която влизат територии на България и Гърция.

В Twitter турският депутат Метин Кюлюнк публикува карта, която успя да вдигне градусите на напрежение в региона. С нея границите на Турция се разширяват, обхващайки части от Северна Гърция и половината територия на България. 

Според експерти обаче, провокацията е директно насочена към Атина. 

"Тук става въпрос за гръцко-турския проблем и аз не смятам, че ние трябва да го пренасяме към нашата територия. В тази карта, въпреки че няма фиксирани граници, обхваща така наречения национален обет след Първата световна война, когато Турция под лидерството на Мустафа Кемал Ататюрк повежда така наречената националноосвободителна борба", каза журналистът Мехмед Юмер.

С появата на картата отново излезе и въпросът за Лозанския мирен договор, който урежда границите на съвременна Турция. Още през 2017 година президентът Ердоган заяви, че мирната спогодба трябва да бъде ревизирана. 

"Аз искам да наблегна, че днешните управници на Турция вече са недоволни от тези фиксирани граници. Тези публикации от типа на картата са знак да се дават послания директно към опонента. В основата на поредната провокация от страна на Анкара стои нарастващото напрежение между Гърция и Турция за морската граница и залежите от природен газ в Източното Средиземноморие", допълни той.

Президентът Ердоган дори отправи директна закана, че е готов за ескалация на конфликта.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
доктор Иван Ников-пс
преди 3 години
От Армения нямат ли териториални претенции турците?Толкова арменски народ избиха... Сигнализирай за неуместен коментар