Северна Македония с ново правителство, албанци влизат в управлението

Премиерът  Зоран Заев даде сериозна заявка за бъдещето на страната

31.08.2020 | 13:53 Редактор: Тодор Петров

Северна Македония има ново коалиционно правителство. Късно снощи парламентът одобри кабинета начело със Зоран Заев.

След двудневни разгорещени дебати депутатите в Скопие дадоха зелена светлина на състава на новото коалиционно правителство. Кабинетът, начело със Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, получи подкрепата на 62-ма депутати. 

"Първият приоритет на новото правителство ще бъде продължаването на антикризисните мерки за още по-голяма помощ на гражданите и икономиката", заяви Заев.

Коалиционното правителство беше съставено след сделка между социалдемократите на Заев и Демократичния съюз за интеграция - най-голямата партия, представляваща етническото албанско малцинство. 

С това се сложи и край на продължителната политическа нестабилност в страната. А Зоран Заев обеща да продължи да води Северна Македония към осъществяването на европейската мечта. 

Интересен щрих в коалиционното споразумение е, че Заев трябва да предаде премиерския пост на етнически албанец, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г. Това ще е първият случай, в който представител на малцинството ще заеме поста от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. 

Според опозицията кабинетът няма да остане на власт дълго време, като беше дадена заявка и за организирането на протести.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК