Либийският премиер уволни министър след протести в Триполи

Фатхи Башага ще бъде разследван за бруталното потушаване на уличните демонстрации

29.08.2020 | 10:15 Редактор: Виктория Гетова
Либийският премиер уволни министър след протести в Триполи

Премиерът на международно признатото либийско правителство Файез Сарадж освободи от длъжност вътрешния министър Фатхи Башага и заяви, че ще го разследва за бруталното потушаване на уличните протести в Триполи, предаде Ройтерс. Уволнението на Башага дойде след съобщения за нарастващо напрежение между него и Сарадж.

Башага беше назначен през 2018 г. и изигра централна  роля по време на 14-месечната офанзива срещу Триполи на източните сили, която беше отблъсната през юни с военна подкрепа от Турция. Той се ползва с доверието на международните покровители на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие на Сарадж и беше обещал да постави под контрол въоръжените групи, които държат реалната власт в града.

Фатхи Башага ще бъде разследван до 72 часа, а функциите му ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра на вътрешните работи Халид Ахмад Мазен. Обезпечаването на сигурността  в Триполи е възложено на регионалните военни сили начело с Осама Джувейли, командир от град Зинтан, предава БНР.

От неделя насам в Триполи ескалираха протести заради влошените условия за живот и корупцията. Въоръжени мъже използваха огнестрелно оръжие, за да разпръснат на демонстрантите, а Сарадж наложи 24-часов комендантски час за четири дни заради коронавируса, което беше изтълкувано от критиците на правителството като тактика за ограничаване на протестите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК