Всяко десетилетие от 1980 г. насам е по-топло от предходното

Учени изразяват песимизъм относно борбата с изменението на климата

24.08.2020 | 10:41 Редактор: Ралица Братанова
Всяко десетилетие от 1980 г. насам е по-топло от предходното

Ново проучване, публикувано на 12 август, описва как 2019 г. се превърна в поредната година с екстремно високи температури, добавяйки допълнителна доза песимизъм относно борбата с изменението на климата.

Миналата година светът се сблъска с опустошителни горски пожари, които покриха с дим Австралия; големи региони, включително Европа, Япония, Пакистан и Индия, преживяха опасни горещини; почти 100 тропически циклона доведоха до извънредно положение в редица места по света; ледниците продължават да се топят с тревожен темп; а сушата и наводненията унищожават жизненоважни култури и инфраструктура, предаде CNN.

Сред основните констатации за състоянието на климата през 2019 г., публикувани от Американското метеорологично дружество, е и тази, че 2019 г. беше сред най-горещите години, изтъквайки, че парниковите газове в атмосферата достигат най-високото си регистрирано ниво към момента.

В същото време последното десетилетие е определено като най-топлото, откакто започва проучването на този въпрос, пише Investor.bg.

"Всяко десетилетие от 1980 г. насам е по-топло от предходното десетилетие, като последното (2010-1019 г.) е с около 0,2 градуса по Целзий по-горещо от предходното (2000-2009 г.)", се казва в доклада. 

"Количеството парникови газове са основен двигател за изменящия се климат", се добавя в проучването.

Анализът отчита и други ключови констатации: шестте най-топли години са настъпили през последните шест години - от 2014 г. насам; 2019 г. беше сред трите най-горещи години, откакто започва проучването на данните. 

Негативното влияние на парниковите газове в атмосферата, включително на въглеродния диоксид, метана и азотния оксид, е с 45% по-силно в сравнение с 1990 г., установява проучването.

Повече от дузина страни в Африка, Европа, Азия, Австралия и Карибите отчетоха рекордно високи годишни температури през миналата година. Страни като Белгия и Холандия се сблъскаха с температури от 40 градуса по Целзий.

Смъртоносните и интензивни жеги от миналата година изостриха водната криза в Индия - вследствие на която цели градове изчерпаха водните си запаси - влошиха проблемите със засушаването на Австралия, като в същото време доведоха до месеци на разрушителни пожари в Европа.

Повишаването на температурите на океана продължава да топи морския лед с тревожни темпове.

Учените разкриват, че след месеците на рекордно високи температури ледената покривка на Гренландия е загубила 197 милиарда тона лед - еквивалент на около 80 милиона олимпийски басейна, само през юли 2019 г.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
страшно ще стане, добре, че няма да доживея. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И сезоните се изместват Сигнализирай за неуместен коментар