fallback

Враждуващите страни в Либия обявиха спиране на огъня

Либия потъна в хаос, след като подкрепен от НАТО бунт през 2011 г. свали дългогодишния държавен ръководител Муамар Кадафи

21.08.2020 | 22:52 Автор: Ралица Братанова

Двете враждуващи правителства в Либия обявиха спиране на огъня и започване на организация за национални избори.

Новината беше съобщена с две отделни изявления на премиера на международно признатото правителство в Триполи Файез Сарадж и на Агила Салех, председател на базирания на изток парламент, подкрепян от генерал Халифа Хафтар.

Изненадващото спиране на огъня дойде след серия от посещения в Либия на високопоставени чуждестранни дипломати . Това е първото споразумение между враждуващите страни от 2015 г., когато в Мароко с подкрепата на ООН беше подписано споразумение за правителство на националното единство.

Либия потъна в хаос, след като подкрепен от НАТО бунт през 2011 г. свали дългогодишния държавен ръководител Муамар Кадафи, който бе убит. Оттогава страната е разделена между две съперничещи си правителства - на изток и на запад - които са подкрепяни от въоръжени групировки и чужди държави.

Стефани Уилямс, зам.-шеф на мисията на ООН за Либия, призова "всички страни да изпълнят отговорностите си пред либийския народ“.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback