Анкара и Москва: Военен изход от ситуацията в Либия е неприемлив

Руски и турски висши дипломати подчертаха запазването на суверенитета на северноафриканската страна

22.07.2020 | 20:53 Редактор: Георги Камарашев
Анкара и Москва: Военен изход от ситуацията в Либия е неприемлив

Турското външно министерство публикува изявление след продължилите вчера и днес в Анкара срещи на руска и турска делегация, оглавявани от заместник-министрите на външните работи Сергей Вершинин и Седат Йонал.

Висшите чиновници на двете държави специално са поставили ударение върху необходимостта от запазване на суверенитета, единството и териториалната цялост на Либия и са посочили, че военен изход от ситуацията в северноафриканската страна е крайно неприемлив.

Делегатите са обсъдили още продължаването на борбата с определените от Съвета за сигурност на ООН като терористични организации и са декларирали решителност за съвместна колаборация с цел подобряване на хуманитарната и ситуацията със сигурността в Либия, предаде БНР.

Турция и Русия са постигнали консенсус относно продължаване на общите усилия за насърчаване на различните страни в Либия за постигане на трайно примирие и осигуряване на политически диалог в съответствие с документите на ООН и заключенията от Берлинската конференция (19 януари 2020 г.) по въпроса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК