Какво ще е бъдещето на мозайките във втората църква, превърната в джамия?

Очаква се те да бъдат покрити, но се появиха и опасения, че те могат да бъдат повредени

21.08.2020 | 18:20 Редактор: Юлия Христова

Само месец след "Света София", още една църква със статут на музей в Истанбул се превръща в джамия. С президентски декрет, публикуван днес в Държавен вестник, православният храм "Христос Спасител“ отваря врати за мюсюлмански богослужения. Гърция осъди решението и призова Европейския съюз да реагира.

Храмът "Христос Спасител“ е построен през IV в. като част от манастирски комплекс извън стените на Константинопол. Обявен е за джамия 50 години след превземането на византийската столица от османците през 1453 г. Тогава получава името Карие джамия, а християнските стенописи биват скирити под дебел гипсов слой. С решение на министерски съвет от 1945 година, храмът получава статута на музей, а фреските и мозайките са реставрирани. 

В продължение на 75 години  "Христос Спасител“ служи като паметник на културата, до ноември миналата година, когато върховният административен съд на Турция постанови, че решението за превръщането му в музей е било незаконно. А днес с декрет на президента Ердоган, публикуван в Държавния вестник, храмът официално последва съдбата на "Света София", отваряйки врати като джамия. 

Повторното превръщане на храма в джамия повдига въпроса за бъдещето на мозайките и фреските, които по мнението на специалисти са едни от най-ценните византийски християнски изображения. Стенописите покриват  почти всички стени и куполи на църквата. Очаква се те да бъдат покрити, но се появиха и опасения, че те могат да бъдат повредени и дори унищожени. 

От гръцкото външно министерство заявиха, че това е поредната религиозна провокация от страна на Турция. А в интервю заместник-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис заяви, че е необходимо Европейският съюз да реагира. За анализаторите - премахването на статута на музей на поредната църква е знак, който Ердоган отправя към своите крайни консервативни и националистически привърженици.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК