Турция превръща в джамия още една знакова църква

Вече е издаден указ от турския държавен глава Ердоган

21.08.2020 | 12:32 Редактор: Искра Ангелова
Турция превръща в джамия още една знакова църква

След като "Св. София" в Истанбул беше превърната в джамия, в петък сутринта е издаден нов президентски указ в Турция, който превръща византийската православна църква на Спасителя, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Решението е било взето още през декември миналата година, но властите не са пристъпили към неговото изпълнение до днес. Църквата, която е била превърната в музей след Втората Световна война, е дом на едни от най-фините византийски фрески и мозайки, информира "Фокус".

Построена първоначално през 4 век., тя е реновирана през втората половина на 11-то столетие и отново в началото на 12 век, след като е ударена от силно земетресение. Храмът е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 3 години
В България трябва всички джамии да станат църкви.и челно изолиране и затваряне на границите на България и Гърция и изгонване на посланиците,както е тръгнало след 10.г.ще бъде страшно,спим дълбок сън. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 3 години
Нинче, това е създадено преди да има турци на тази земя! Почети малко история. Юнеско не защитава паметниците на светоното историческо наследство. Исляма настъпва с ботуш. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 3 години
Хем ме е яд, хем пък имат право да правят каквото решат в собствената си държава Сигнализирай за неуместен коментар