Ердоган: "Св. София" е отново джамия, както нашите деди ни я завещаха

Той подчерта, че храмът ще може да се посещава и от мюсюлмани

27.07.2020 | 23:50 Редактор: Ивет Арабова
Ердоган:

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават "Света София" в Истанбул и в бъдеще.

В изявление по случай наближаващия свещен за мюсюлманите празник Курбан байрам, Ердоган акцентира на реакциите, които продължават във връзка с превръщането на "Света София" от музей в джамия след около 90 години.

"Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства "Света София" е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди", посочи той, но подчерта, че както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да я посещава, предава БНР.

"Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си", каза Ердоган.

По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на "Света София".

"Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на Света София и околностите ѝ. Целта на всички тези дейности е да представим нашата "Света София" в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали", каза Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Защо мюсюлмани не са могли да го посещават когато беше музей? Сигнализирай за неуместен коментар