fallback

Коронаправилата по света: Най-строгите глоби и наказания 

Правилата за безопасност, свързани с пандемията, в страните са различни

23.08.2020 | 08:01 Автор: Ивет Арабова

Пандемията от коронавирус наложи нов ред в правилата за живот по света - носене на маски, вечерен час, спазване на социална дистанция. В Германия глобата за неносене на маска на оказано място е 150 евро. Това обаче се оказва "дреболия" в сравнение с наказанията в различни кътчета по света.

Индонезия

Лицеви опори под зоркия поглед на полицаи - така бе наказан мъж без маска на остров Сулавеси. Той преминал с мотоциклет през контролно-пропускателен пункт на силите за сигурност. Наказанието му бе приложено незабавно. Спортните упражнения на публично място са част от средствата за борба с нарушителите на коронаправилата в Индонезия. Други варианти на т. нар. "Public Shaming" са: пеене на националния химн на страната, принудително присъствие на погребение на жертви на Ковид-19, почистване на обществените пространства, носейки яркооранжева жилетка с надпис: "Нарушител на здравния протокол".

Гана

В западноафриканската страна ако граждани бъдат засечени без маска, ги очакват между 4 и 10 години затвор или до 60 000 цеди (8 800 евро) глоба. През юни президентът на страната - Нана Акуфо-Адо узакони наказанието, информира германското издание "Билд".

Тайланд

Швейцарец и съпругата му бяха осъдени на 2 месеца затвор, тъй като хапвали супа пред къщата си на остров Ко Чанг, но явно загубили представа за времето. На острова в сила бил вечерен час - 22:00 часа, а двойката била хваната от полицаи пред дома си в 22:20. Семейството в момента е под гаранция и обжалва присъдата си, но тя все още не е отменена.

Малайзия

5 месеца зад решетките очакват собственик на ресторант в страната. Той трябвало да бъде под карантина заради симптоми на коронавируса, но въпреки това заведението му било отворено. "В резултат на това няколко село трябваше да бъдат поставени под блокада", заяви министърът на националната сигурност на Малайзия Исмаил Сабри Якоб. Поне 40 случаи на заразени са потвърдени заради нарушаването на правилата от мъжа.

Сингапур

Градът-държава е известен с драконовските си мерки. 4 месеца затвор заради разпространяване на невярна информация получи таксиджия от Сингапур. В група във Facebook той написал, че заради пандемията магазините затварят, а супермаркетите ще работят само 2 дни в седмицата. Въпреки че мъжът изтрил публикацията си след 15 минути, според съда той е стресирал хората, което е довело до паническо пазаруване.

Индия

Бой с палки за пешеходци, продавачи и шофьори на рикши без маски - това беше подходът на полицията в Индия в началото на пандемията. Други нарушители пък трябваше да правят клекове под зорките погледи на органите на реда. Ако пък турист беше хващан да се разхожда нерегламентирано, той трябваше да пише 500 пъти: "Не спазвах полицейския час, много съжалявам".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback