"Билд": Самолет от Германия може да вземе Алексей Навални

Меркел и Макрон заявиха, че трябва бързо да бъде изяснено как се е стигнало до ситуацията с опозиционера

20.08.2020 | 23:09 Редактор: Георги Камарашев

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон изразиха загриженост от съобщенията за предполагаемо "отравяне" на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Важно е да знаем как стигнахме до там. Ще поискаме обяснение", заяви Меркел на съвместна пресконференция с Макрон във Форт де Брегансон в югоизточната част на Франция.

Бундесканцлерът подчерта, че Германия ще окаже медицинска помощ, включително настаняване в нейни болници, ако бъде помолена да помогне на Навални.

Френският държавен глава Еманюел Макрон също изтъкна, че страната му е готова да окаже всякаква необходима подкрепа на руския опозиционер.

"Изключително сме обезпокоени и натъжени" от случилото се на Навални. Франция е готова да окаже на опозиционния лидер и на семейството му медицинска и всякаква друга помощ, посочи той на съвместна пресконференция.

Междувременно германският таблоиден вестник "Билд" съобщи, че съветници на Навални търсят начини да го откарат до Германия за лечение. В момента той се намира в болница в Омск в югозападен Сибир, предаде БНР.

Изданието напомня, че през 2018 г. роденият в Словения Яка Базил успя да заведе в Берлин за лечение антикремълския активист Пьотр Верзилов, след като той беше отровен в Москва.

"Медицински самолет със специалисти за пациенти с кома ще тръгне тази вечер", каза Бизил пред немския таблоид. "Ако Навални е в състояние да бъде транспортиран утре сутринта, самолетът веднага ще отлети за Берлин. Съпругата му ще го придружи", допълни той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК