Тръмп планира да възобнови санкциите срещу Иран в ядрената сделка

Спорът може да доведе до разцепление на ООН

20.08.2020 | 17:35 Редактор: Виктория Гетова
Тръмп планира да възобнови санкциите срещу Иран в ядрената сделка

САЩ искат принудително да възобновят всички санкции на ООН срещу Иран в рамките на борбата за ядрената сделка. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е възложил на държавния секретар на САЩ Майк Помпео да задейства т. нар. "механизъм на възстановяване" в Съвета за сигурност на ООН.

"Моята администрация няма да позволи тази ядрена ситуация в Иран да продължи. Те никога няма да имат атомна бомба", заяви Тръмп, предава Die Zeit.

Спорно е дали САЩ имат право да инициират санкциите предвид факта, че администрацията на Тръмп се оттегли от ядрената сделка през 2018 г.

Възстановяването на всички санкции на ООН срещу Иран ще означава фактически край на набора от правила, които другите членове на споразумението – в това число Германия, Франция и Великобритания, искат да прекратят.

Помпео ще отпътува за Ню Йорк в четвъртък, за да задейства официално механизма за възстановяване на санкциите, заяви самият той.

Той е начин държавите от ядреното споразумение от 2015 г. да осъдят иранските нарушения на правилата пред Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че всички международни санкции от времето преди споразумението могат да бъдат възстановени в рамките на 30 дни, без други членове да могат да предотвратят това с вето.

Предложение на американците за удължаване на оръжейното ембарго върху Иран, което беше отхвърлено в петък само с два гласа „за“ от общо 15, показа, че САЩ са до голяма степен изолирани по тази тема в Съвета за сигурност.

Спорът може да доведе до разцепление в Съвета за сигурност по въпроса дали старите санкции срещу Иран ще се прилагат отново. Западните дипломати обявиха, че повечето членове на практика могат да игнорират възобновяването на санкциите, предизвикано от САЩ. Това, от своя страна, може да доведе до трансатлантически катаклизми и криза в Съвета. Обжалването пред Международния съд в Хага обаче изглежда малко вероятно.

Процедурата, заложена в ядреното споразумение за случая със санкциите, гласи, че Съветът за сигурност на ООН има период от 30 дни, след като механизмът е бил задействан, за да обърне задействането и да предотврати санкциите.

Още по темата четете на Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК