Шарл Мишел: Събитията в Беларус са неприемливи, изборите не бяха честни

Европейският съвет заседава на извънредна видеоконференция за събитията в Минск

19.08.2020 | 14:55 Редактор: Георги Камарашев

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нареди на полицията да потуши протестите в столицата Минск. Улиците на града през последните 10 дни са обхванати от масови протести. А Европейският съюз одобри нови санкции срещу страната и призова за нови избори.

Александър Лукашенко нареди полицията да не допуска размирици по улиците на Минск. А министерството на отбраната получи задача да засили сигурността по границата в опит да предотврати влизането на "бойци и оръжие" в страната. 

Разпорежданията на беларуския държавен глава дойдоха, докато течеше извънредна среща на върха на Европейския съюз. След края на онлайн заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Европейският съюз не признава резултатите от изборите на 9 август  и застава зад протестиращите и желанието им да упражняват правата си. 

Според европейските лидери президентските избори не са свободни и честни, а хората, излезли на улицата, има право да се борят за основните си права.

По време на срещата българският премиер е заявил, че анкциите трябва да са насочени към отговорните за недемократичните подходи в страната, а не към гражданите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК