Ваксината в Германия може да бъде готова до началото на 2021 г.

Това заяви ръководителят на Института "Пол Ерлих" Клаус Чичутек

19.08.2020 | 15:25 Редактор: Георги Камарашев
Ваксината в Германия може да бъде готова до началото на 2021 г.

Ваксина за коронавирус може да бъде на разположение в Германия до началото на 2021 г., заяви в сряда Клаус Чичутек, ръководител на Института "Пол Ерлих", съобщава Ройтерс.

Позовавайки се на оптимистичните резултати от първите две фази на изпитвания с ваксини, разкрити от множество фармацевтични компании, и уверения, получени от производителите на лекарства, Чичутек направи прогноза, че ваксинацията срещу Ковид-19 в Германия може да започне още в началото на следващата година, но подчерта, че това вероятно ще бъде обвързано "с определени условия".

"Ако резултатите от Фаза III на изпитанията покажат, че ваксините са ефикасни и безопасни, първите ваксини могат да бъдат одобрени в началото на годината, вероятно с условия", заяви той.

Изявлението на учения идва на фона на увеличен брой на новозаразени с коронавирус в Германия, след като през последното денонощие бяха констатирани нови 1510 случая на Ковид-19, според информация на Berliner Morgenpost. По този начин общият брой на активните случаи в Германия достигна около 13 700 - най-висок от 14-и май насам, предаде БНР.

В този конктекст германският канцлер Ангела Меркел наруши мълчанието си вчера, когато се изказа против по-нататъшно разхлабване на противоепидемичните ограничения и призова гражданите да спазват правилата за социално дистанциране и хигиена, за да ограничат разпространението на заразата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК