Кредитори поемат управлението на "Цирк дьо Солей", дълговете му намаляват

Продажбата трябва да бъде одобрена от съда в Квебек

19.08.2020 | 11:18 Редактор: Ивет Арабова
Кредитори поемат управлението на

Кредиторите на "Цирк дьо Солей" обявиха, че ще поемат управлението на канадската трупа, натрупала огромни дългове, след като тяхната оферта за закупуване беше преценена като най-добрата след проведен търг, предаде "Франс прес".

"Цирк дьо Солей", който беше поставен под съдебна защита срещу фалит, не получи по-добра оферта от тази на кредиторите си, възлизаща на 1,2 милиарда долара. Продажбата ще трябва да бъде одобрена от съда в Квебек в следващите няколко седмици.

Договорът за покупка с кредиторите предвижда те да придобият почти всички активи на трупата. Офертата заменя оферта за закупуване, която базираният в Монреал цирк сключи в края на юни с предишните си акционери - американския фонд Ти Пи Джи и китайския фонд "Фосун", както и Касата за депозити и инвестиции на Квебек, информира БНР.

Трупата се зароди в Квебек през 1984 г. След дългогодишна успешна история тя трябваше да анулира заради коронавируса 44 спектакъла из целия свят. Така безработни се оказаха 4679 души, което е 95 процента от служителите на трупата. Първоначално те бяха в технически неплатен отпуск, но после повечето от тях бяха уволнени в края на юни, когато трупата поиска съдебна защита срещу фалит.

Според канадски медии споразумението предвижда кредиторите на цирковата трупа да влеят 300 до 375 милиона щатски долара в цирка. Кредиторите ще намалят и от 1,1 милиарда щатски долара на 300 милиона щатски долара гарантирания дълг на цирка. Седалището на трупата в Монреал ще бъде също гарантирано за следващите пет години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК