Новата мутация на Ковид-19, разпространяваща се в Европа, е по-заразна

СЗО каза, че няма данни тя да причинява по-тежко боледуване

18.08.2020 | 17:06 Редактор: Искра Ангелова
Новата мутация на Ковид-19, разпространяваща се в Европа, е по-заразна

Мутация на новия коронавирус, която е все по-разпространена в Европа и неотдавна беше засечена и в Малайзия, може да е по заразна, но изглежда по-малко смъртоносна, съобщи Ройтерс.

Пол Тамбян, старши консултант в националния университет в Сингапур и президент на базираната в САЩ Международна асоциация по инфекциозни болести, каза, че мутацията D614G е открита и в Сингапур. Той изтъкна, че разпространението ѝ в Европа се свързва с намаляване на смъртните случаи, което показва, че е по-малко смъртоносна.

Мутацията надали ще се отрази върху ефикасността на потенциална ваксина, въпреки предупрежденията с противоположен смисъл от изтъкнати експерти, съобщава "Монитор".

Повечето вируси стават по-малко смъртоносни с мутирането.

Учени откриха тази мутация още през февруари. Тя се разпространява в Европа и двете Америки. Световната здравна организация каза, че няма данни тя да причинява по-тежко боледуване.

В събота Нур Хишам Абдула, генерален директор в министерството на здравеопазването, призова за по-голяма бдителност, след като мутацията беше открита в два клъстера в Малайзия. Според него тя е 10 пъти по-заразна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК