40 млн. американци може да бъдат изгонени от домовете им

В Ню Йорк принудителните извеждания са забранени до 4 септември

18.08.2020 | 11:05 Редактор: Юлия Христова
40 млн. американци може да бъдат изгонени от домовете им

Пандемията постави в затруднено финансово положение милиони американски домакинства, които трудно плащат наемите си. Това предизвиква опасения от голяма вълна на принудителни извеждания от дома, ако държавните ръководители не се договорят бързо за нови помощи, предават Франс прес и френският вестник Le Figaro.

Жилищната криза "вече прилича на цунами", твърди Бамби Хайес-Браун от коалицията от асоциации Georgia Advancing Communities Together. Организациите, които опитват да помогнат на семействата, изпитващи затруднения да намерят жилище в Джорджия, южната част на страната, бързо са изразходили получените от началото на пандемията субсидии. 

Според данни на Бюрото за преброяване на населението около 30% от американците твърдят, че имат малка или никаква увереност във възможностите си да платят наема за следващия месец.

До 40 млн. души са изправени пред опасността да бъдат изгонени от дома си през идните месеци, счита мозъчният ръст Aspen Institute. В някои случаи наемателите са спрели да плащат на собственика на имота си от месеци, но мораториумите върху изгонванията, въведени от редица щати, постепенно започват да изтичат. А помощта от 600 долара на седмица, предоставяна от федералните власти на хората, които са загубили доходите си, изтече на 31 юли.

"Без 600-те долара не мога да плащам наема“, казва Юди Рамирес, която е загубила работата си на чистачка в хотел в Манхатън през март.

В Ню Йорк принудителните извеждания от дома са забранени до 4 септември, но собствениците на имоти вече могат да завеждат искове пред съдилищата. Наемателите обаче могат да спират плащанията си, ако има проблем в апартамента.

Но това право не съществува в Джорджия, припомня Ерин Уилбъроу, директорка на Центъра за юридически ресурси в областта на недвижимите имоти в Clayton Housing Legal Resource Center. Ако наемателите не отговорят до една седмица на писмо, изискващо плащането на наема, машината за принудителни извеждания се задейства веднага, казва тя.

Край на мораториумите

В Арканзас, последния щат в страната, който дава на съд наемателите в случай, че не плащат наема си, обитателите на жилища под наем нямат много права. В най-добрия случай те могат да опитат да предотвратят принудителното извеждане от дома, подчертава Джон Полок, координатор на Националната коалиция за право на адвокат. Според него страната е изправена пред „епична катастрофа“, ако политическите ръководители не успеят да се договорят.

Опозицията предлага да се предоставят 100 млрд. долара за неплатени наеми и удължаване на помощта от 600 долара на седмица на безработните. Предложенията са смятани за твърде щедри от лагера на републиканците. Американският президент Доналд Тръмп подписа миналата седмица указ, който цели да помогне на наемателите и собствениците, засегнати от пандемията, пише investor.bg.

Рекорден брой празни жилища под наем в Манхатън

Същевременно доклад на имотните компании Douglas Elliman и Miller Samuel от миналата седмица показа, че броят на празните апартаменти за отдаване под наем в Манхатън е нараснал до най-високото си ниво в съвременната история, достигайки 13 хил. Причината е, че местните жители са напуснали града, а собствениците на имотите не успяват да намерят нови наематели, предава CNBC.

Броят на апартаментите за отдаване под наем е нараснал над два пъти през последната година и е достигнал 14-годишен рекорд, откакто двете компании са започнали да събират данни. Броят на обявените апартаменти под наем е достигнал 13 117, а броят на подписаните нови наемни договори е намалял с 23%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК