Амониевият нитрат не е единственото опасно вещество, съхранявано по света

На много места в различните страни се складират боеприпаси

13.08.2020 | 23:44 Редактор: Виктория Гетова
Амониевият нитрат не е единственото опасно вещество, съхранявано по света

Eксплозията в Бейрут накара властите по цял свят да се замислят, дали на територията на страните им не се съхранява необезопасен амониев нитрат. Но трагедията припомни и още нещо - че той не е единственото взривоопасно вещесто, което може да доведе доведе до подобни последици. Във Филипините, Украйна, Гвинея-Бисау, Грузия и Либия има ями, пълни с муниции, изоставени от минали и настоящи конфликти. Някои от тях са в близост до жилищни райони.

Според проучване на швейцарската мониторинг агенция Small Arms от 1979 г. до август 2019 г. близо 30 хил. души в 101 държави са загинали или са били ранени от експлозии на боеприпаси. 606 от инцидентите са се случили в държавни складове. Една от най-големите трагедии се случва в Бразавил, Република Конго, през 2012 година, когато при взрив на боеприпаси загиват 500 души.

Саймън Конуей, старши директор на британската благотворителна организация Halo Trust, казва, че първата стъпка, която трябва да се направи, е правителствата да признаят, че тези складове за оръжия са опасни. "Те не се считат за проблем, докато не избухнат", казва той. Втората стъпка е хора, с подходящ опит, да преместят боеприпасите далеч от жилищните райони и да ги унищожат. "Често тези складове имат слаба охрана и би било твърде лесно някои от тези боеприпаси да изчезнат и след това веществата от тях да се появяват в самоделни взривни устройства", предупреждава Конуей.

И така, след Бейрут, къде другаде хората живеят в притеснение? Къде са местата, които са "бомби със закъснител" според експертите по боеприпасите?

Филипините

На остров, пълен със змии, в залива Манила, се намира бункер, който съхранява американски боеприпаси, датиращи още от Втората световна война. Ръждиви снаряди, подводните бомби, минометните бомби и други снаряди заливат пода на бункера. Щайги с други взривни вещества и барут са натрупани една върху друга и стигат чак до тавана.

Според The Halo Trust на остров Кабало и друга локация наблизо има 1,6 млн. експлозиви - достатъчно да унищожат летището в Корегидор и да заплашат преминаващите кораби в залива Манила.

Конуей, който е инспектирал обекта заедно с филипинските военни, казва, че има два навеса, съдържащи 200 хил. зенитни патрона. "Ако тези навеси избухнат, това определено би се отразило на близкото летище", казва той. Има още боеприпаси от Втората световна война, които се намират във военноморска база близо до столицата Манила. Там старите боеприпаси се съхраняват в опасна близост до съвременните артилерийски кръгове.

Но ужасът в Бейрут не остава незабелязан от властите във Филипините. В рамките на дни ВМС на страната се свързва с Halo, за да обсъдят как най-добре да изхвърлят безопасно всички тези боеприпаси.

Гвинея-Бисау

Най-притеснителна е ситуацията в западноафриканската държава Гвинея-Бисау, където в близост до населени места се съхраняват неизвестно количество съветски бомби, които се разяждат от топлината и влагата. Някои от тези боеприпаси са още от 50-те години на XX век. Експертите твърдят, че са изключително нестабилни. Те се намират в близост до вторият най-голям град - Бафата, чието население е над 22 хил. души.

Още от 2005 година различни организации водят преговори за унищожаване на боеприпасите, но местното правителство забавя процеса. Според The Halo Trust е започнала работата по по-безопасни депа, но засега нищо не е унищожено.

Либия

Страната е осеяна с оръжия още от революцията през 2011 година, която сваля режима на Кадафи. Според данни на ООН там има близо 200 хил. нерегистрирани боеприпаси, които не попадат под контрола на либийското правителство. Те лесно биват пренасяни в други държави.

На 6 май е имало взрив в склад за боеприпаси извън град Мисрата. Бомбите, снарядите и ракетите продължават да се взривяват с дни, разпръсквайки шрапнели на голямо разстояние и убийвайки неизвестен брой хора. Halo работи за обезопасяването на останалите неексплодирани боеприпаси. А един от обектите, които предизвикват най-голяма загриженост, е голямо оръжейно депо, от епохата на Кадафи, в Мизда, което е близо до град с население от над 20 000 души.

Онези, които се опитват да разчистят боеприпасите, не само трябва да се справят с ограниченията, причинени от COVID-19, но и с вечните опасности от продължаващата гражданска война в Либия.

Украйна

Като много други бивши съветски републики, Украйна има голямо количество боеприпаси, останали от дните й като част от СССР. През 2017 г. две от тях избухнаха. В Източна Украйна се взриви огромен склад от ракети и артилерийски снаряди, което предизвика евакуацията на повече от 20 000 жители в радиус от 10 км. По-късно същата година друг боеприпас се взривява, предизвиквайки мощна експлозия, приличаща на голяма огнена топка. Унищожени са 32 хил. тона боеприпаси, а снаряди летят във въздуха.

Казахстан и Узбекистан също страдат от непланирани взривове в складове за стари боеприпаси.

Четете още по темата на Dnes.bg

 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК