Помпео: Китай е по-голяма заплаха от СССР по време на Студената война

Според него Пекин използва икономическа сила, за да оказва влияние на много страни

13.08.2020 | 13:02 Редактор: Искра Ангелова
Помпео: Китай е по-голяма заплаха от СССР по време на Студената война

Китай представлява заплаха за Запада, която е "по-лоша" от тази, която Съветският съюз е представлявал по време на Студената война. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в реч пред чешкия сенат в сряда, 12 август, пише европейската редакция на списание Politico.

"Това, което се случва сега, не е втора студена война. Предизвикателството да се противопоставим на заплахата от ККП (Китайската комунистическа партия) е в известен смисъл по-лошо", каза Помпео по време на посещението си в Чехия.

"ККП вече е вплетена в нашите икономики, в нашата политика, в нашите общества по начин, по който Съветският съюз никога не е бил".

Той отбеляза, че Русия продължава да "подкопава" чешката демокрация и сигурност с кампании за дезинформация и чрез кибератаки. Той допълни, че "кампаниите за контрол на Китай" представляват по-голяма опасност, съобщава "Фокус".

"Само във вашата страна виждаме влиятелни кампании срещу вашите политици и силите ви за сигурност, кражба на индустриални данни и използване на икономически причини за задушаване на свободата", каза той.

Като пример Помпео посочи отмяната на турнето на Пражката филхармония в Китай през миналата година заради политиките на кмета на Прага относно Тайван.

"Китай използва икономическа сила, за да оказва влияние на много страни", каза Помпео.

В речта си Помпео припомни десетилетията на съветско влияние и Чешката комунистическа партия, която управлява страната еднолично от 1948 до 1989 година.

"Вашата нация и другите, които страдат зад желязната завеса, знаят най-добре колко дълбоко комунистите потапят обществата в разруха и репресии", каза той. "Когато желязната завеса най-накрая падна, американците се зарадваха за вашата свобода".

Припомняйки за чешката съпротива срещу комунистическата власт, той призова чешките сенатори „да отстояват суверенитета и свободите, които вие и вашите сънародници поискахте на улиците на Прага през 1968 г. и на Вацлавския площад през 1989 г.".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК