Икономическият съветник на Тръмп: Търговската сделка между САЩ и Китай е "добре"

"Единствената област, с която сме се ангажирали, е търговията", посочи Къдлоу

12.08.2020 | 22:43 Редактор: Георги Камарашев
Икономическият съветник на Тръмп: Търговската сделка между САЩ и Китай е

Икономическият съветник на Доналд Тръмп отхвърли опасенията, че повишаването на напрежението между двете страни може да застраши търговското споразумение от първа фаза.

Търговската сделка "е добре" и Китай "значително" увеличава покупките на американски стоки, заяви икономическият съветник на държавния глава на САЩ Лари Къдлоу, отхвърляйки опасенията, че нарастващото напрежение между двете страни може да застраши споразумението от първа фаза.

"Единствената област, с която сме се ангажирали, е търговията", посочи Къдлоу по време на пресконференция в Белия дом във вторник (11 август). "В момента (сделката) е добре", подчерта още икономическият съветник на Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

Китай заяви готовност да изпълни търговската сделка от първа фаза, като данните показват, че страната е увеличила покупките, особено на стоки, изтъкна Къдлоу. 

Администрацията на Тръмп засили кампанията си срещу Китай през последните седмици, смятайки, че твърдите действия срещу Пекин могат да помогнат на президента да спечели изборите през ноември.

Действията на Вашингтон включват санкциониране на китайски лица, свързани със злоупотреби с правата на човека в западния регион на Синдзян - уйгурския автономен регион, както и служители за ролята им в ограничаването на свободите в бившата британска колония, сега специален китайски административен район, Хонконг.

Тръмп също предприе стъпки за блокиране на китайските приложения TikTok и WeChat в САЩ. Консулствата на двете страни са затворени по нареждане на правителствата.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК