Акциите на Tesla скочиха, след като компанията обяви операция по сплит

Процедурата трябва да влезе в сила на 31 август

12.08.2020 | 12:38 Редактор: Ралица Братанова
Акциите на Tesla скочиха, след като компанията обяви операция по сплит

Американският производител на електрически автомобили Tesla Inc. обяви операция по сплит на акциите в съотношение 5 към 1 в ход, предназначен да направи акциите по-евтини за отделните инвеститори, след като компанията стана най-ценният автопроизводител в света. 

След обявяването на новината акциите поскъпнаха силно в следборсовата сесия, пише Investor.bg.

За всяка своя акция всеки акционер към 21 август ще получи дивидент от четири допълнителни обикновени акции, заяви във вторник производителят на електрически автомобили в Силициевата долина. 

Това трябва да даде възможност на повече служители и инвеститори да станат акционери. Процедурата трябва да влезе в сила на 31 август.

Сплитът е своевременно решение за възползване от скорошния ръст на цената на акциите на Tesla, който повиши оценката ѝ до около 256 милиарда долара, надминавайки стойността на Ford Motor Co. и Toyota Motor Corp., взети заедно. С цена до 1643 долара през последните седмици, акциите са извън обсега на много по-малки инвеститори в акции, в момент, в който индустрията на електрическите превозни средства пленява въображението им.

"В момент, в който апетитът към акциите и цялостния бранш продължава да набира скорост, мисля, че това е интелигентен ход", казва пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор от Wedbush, който оценява акциите с еквивалента на "Задръж" (hold). 

Ходът на Tesla следва подобен сплит на  Apple Inc., за който Айвс каза, че ще бъде последван и от други технологични гиганти.

Тesla се превърна в любима акция за еднодневните търговци и други инвеститори на дребно, които спомогнаха за увеличаването на цената на акциите до рекордни стойности. В един момент през миналия месец близо 40 000 притежатели на акаунти в Robinhood добавиха акции на автомобилния производител по време на един четиричасов период. 

Това помогна за бума в цената на акциите и на други компании за електрически автомобили - дори и тези, които все още не произвеждат превозни средства.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК