41% от румънците вярват, че коронавирусът е биооръжие, създадено от САЩ

Властите предупреждават да не се вярва сляпо на неофициални информации за пандемията

11.08.2020 | 22:34 Редактор: Ивет Арабова
41% от румънците вярват, че коронавирусът е биооръжие, създадено от САЩ

Разхлабването на мерките в европейските държави доведе до покачване на случаите на Ковид-19. Редица страни отчитат сериозен ръст на новозаразените в последните седмици. А в държави като Румъния има и още един проблем: вълната от фалшиви новини, конспиративни теории и руска пропаганда, пише германският вестник "Ди Велт".

И в Германия имаше подобен феномен: преди седмица по улиците на Берлин на протест излязоха привърженици на конспиративните теории, противници на ваксините, крайнодесни активисти и хора, които не одобряват ограничителните мерки.  В Румъния обаче фалшивата информация вече коства и човешки животи, изтъква "Ди Велт". Дори националната телевизия на страната дава трибуна на политици и активисти, които изразяват скептично мнение относно коронавируса. Чуват се и позиции срещу ваксините. От 22 юли насам Румъния регистрира повече от 1000 на Ковид-19 на ден. Нараства и броят на пациентите със заболяването, които се борят за живота си в интензивни отделния. В някои градове и села властите налагат частични забрани за излизане, в много общини носенето на маски на обществени места е задължително. Освен това властите предупреждават хората да не вярват сляпо на неофициални информации за пандемията. 

Руската пропаганда прониква дълбоко

"Има вече няколко кампании за разпространяване на дезинформация", казва Раед Арафат, който ръководи румънската Служба за спешни ситуации. В добре финансирани кампании се отправят послания срещу маските. Те са насочени най-вече към младите хора, казва той. "В медиите се появяват хора, които нямат каквато и да било научна обосновка. Включително лекари, които са специализирали в съвсем други области и протестират срещу мерките за превенция", обяснява Арафат. Според него объркването, провокирано от подобни разнопосочни мнения, е една от причините за нарастването на инфекциите. "Всичко това доведе до там, че много хора започнаха да нарушават правилата, спряха да носят маски и започнаха да разпространяват конспиративни теории", посочва експертът.

Корина Ребегеа от Центъра за европейски политически анализи във Вашингтон посочва, че при част от подвеждащата информация следите водят към Русия. Руската агенция "Спутник" и редица националистки и антиваксърски групи в Румъния разпространяват конспирации за вируса още от началото на пандемията. Румънски политици също не се притесняват да повтарят фалшиви новини, за да атакуват правителството, информира "Дойче Веле".

"Съобщения, които омаловажават вредите от коронавируса, се възприемат и от водещи политици и коментатори", казва Ребегеа. Тя нарича Румъния "типичен пример за балканските региони, в които руската пропаганда е проникнала дълбоко". Местното издание на руския "Спутник" призовава към улични демонстрации срещу мерките, предприети от правителството, и твърди, че управляващите преувеличават последиците от заболяването. 

Над 40% от румънците се доверяват на конспиративни теории

Според изследване, проведено през април, 41% от румънците вярват, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от САЩ. Теория, която се разпространява и сред любителите на конспирациите в Германия и други европейски държави. Обществената медия ORF съобщава, че в Австрия например 32% от населението е склонно да вярва на конспиративни теории по отношение на пандемията - те смятат, че зад "предприетите мерки се крие нещо, което политиците и медиите премълчават", като най-сериозен афинитет към конспирациите демонстрират привържениците на националистката Австрийска партия на свободата. В съседна Германия на недоказани слухове и конспиративни теории са склонни да вярват около 20%.

Процентът на привърженици на конспирациите в Румъния е висок, но за региона това не е никаква изненада. Липсата на доверие в традиционните медии и в държавните институции е сред основните причина за това. Аналогични изводи могат да се направят и за други източно- и централноевропейски държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК