ЕК отпуска още 30 млн. евро за преодоляване на щетите в Бейрут

Новата финансова помощ ще бъде изпратена чрез агенции на ООН

10.08.2020 | 11:27 Редактор: Юлия Христова
ЕК отпуска още 30 млн. евро за преодоляване на щетите в Бейрут

Европейската комисия обеща допълнително финансиране от 30 млн. евро, с които да отговори на най-належащите нужди на засегнатите от мощната експлозия в Бейрут на 4 август, при която загинаха близо 160 души. Тази сума се добавя към 33 млн. евро, за които вече съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич уточни, че средствата ще бъдат насочени за осигуряване на убежище за пострадалите, неотложна медицинска помощ, вода, храни.

"Решени сме да подкрепим ливанския народ както днес, така и в дългосрочен план, за да му помогнем да се възстанови", подчерта той.

Новата финансова помощ ще бъде изпратена чрез агенции на ООН, неправителствени и международни организации и ще бъде подложена на стриктен контрол, уверяват от Комисията.  

252 700 000 евро спешна помощ за Ливан, за да се справи с последиците от трагедията тази седмица, са обещали страните донори на организираната днес от ООН и от френския президент Еманюел Макрон специална видеоконференция.

В декларация след разговорите си световните икономически сили обещават по принцип "големи ресурси" за ливанския народ, пише БНР.

"Помощта ще е навременна, достатъчна и пряко за населението", се казва в декларацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца
Имат нужда от помощ, наистина Сигнализирай за неуместен коментар