Протестиращите в Бейрут щурмуваха министерства, изхвърлиха документи

Повече от 170 души са ранени, а един полицай е починал

09.08.2020 | 14:44 Редактор: Искра Ангелова

Хиляди на протест в Бейрут след опустошителния взрив преди дни. Протестиращите щурмуваха Министерството на външните работи и други правителствени сгради на фона на жестоки сблъсъци с полицията.  Стигна се до сблъсъци. Повече от 170 души са ранени, а един полицай е починал. 

Първоначално протестиращите се опитаха да щурмуват парламента, но полицията успя да ги отблъсне със сълзотворен газ, гумени куршуми. След това окупираха Министерството на външните работи и издигнаха голямо знаме с надпис "Бейрут е град без оръжие". 

Разгневените ливанци щурмуваха и Министерството на икономиката и търговията. На видеоклипове се виждат пожари, които горят вътре в сградата, а хората изхвърлят документи от прозорците.

Сградите на Министерството на околната среда и Министерството на енергетиката също бяха щурмувани. Около 10 000 души се събраха на площада на Мъчениците в центъра на столицата, за да обвинят правителството в небрежност. 

Според демонстрантите именно това е позволило да се случи огромната експлозия на амониев нитрат на пристанището в Бейрут във вторник. 

Днес международните лидери се събират на виртуална донорска конференция за подпомагане на Бейрут. Форумът е организиран от Франция и ООН. Очаква се да се присъедини и американският президент Доналд Тръмп. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК