Изкуствен интелект диагностицира Ковид-19 с 90% точност

В основата на модела е невронна мрежа, обучена на 10 000 деперсонализирани компютърни изображения

07.08.2020 | 11:05 Редактор: Ралица Братанова
Изкуствен интелект диагностицира Ковид-19 с 90% точност

Медици в Бурятия откриха начин за диагностициране на пневмония, включително и признаци на коронавирус, използвайки изкуствен интелект, съобщава пресслужбата на републиканското правителство.

"Републиканската клинична болница "Н.А.Семашко" получи медицинско оборудване и достъп до модел на изкуствен интелект, разработен от лабораторията за ИТ на "Сбербанк". Сега диагностиката на пневмония, включително признаци на Ковид-19, може да се направи чрез изкуствен интелект“, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

В основата на модела е невронна мрежа, обучена на 10 000 деперсонализирани компютърни изображения, маркирани от специалисти. 

Моделът прави своето заключение относно наличието на възпаление и вероятността то да е заради Ковид-19 и по този начин помага на лекарите да поставят по-бързи и точни диагнози. 

Производителността на модела е 150 прегледа на ден, а точността надхвърля 90%. В близко бъдеще възможностите на оборудването ще бъдат разширени – ще бъде възможно да се използва за анализ на мамографски изображения, диагностика на инсулт, сърдечно-съдови и други заболявания.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години