САЩ: Китайската комунистическа партия е главната заплаха на съвремието

На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори генералното си консулство в Хюстън

30.07.2020 | 23:30 Редактор: Виктория Гетова
САЩ: Китайската комунистическа партия е главната заплаха на съвремието

Американският държавен секретар Майк Помпео нарече Китайската комунистическа партия (ККП) "главна заплаха в съвременната епоха", което Вашингтон е помогнал и на други страни да осъзнаят, предаде ТАСС.

Това изказване той направи днес по време на изслушванията пред комисията за външна политика в Сената на САЩ, посветени на проектобюджета на Държавния департамент за 2021 г.

"Обективно разглеждаме Китайската комунистическа партия като главна заплаха в съвременната епоха", заяви Помпео. По думите му американската дипломация е "помогнала на международната общност да осъзнае заплахата, идваща от ККП".

Нито едно правителство, нито на републиканците, нито на демократите, не е било толкова агресивно в противодействието на враждебните действия на Китай като администрацията на президента (Доналд) Тръмп", увери Помпео.

По думите му Вашингтон е въвел санкции "срещу китайското ръководство", а също така срещу китайски компании, анулирал е разпоредбите за специалния търговски статут на Хонконг и е "затворил консулството в Хюстън, защото е било свърталище на шпиони".

В рамките на противодействието на Китай, Държавният департамент, в частност, иска от Конгреса за 2021 г. 1,49 млрд. долара за помощ на страните от Индийско-тихоокеанския регион, "което е увеличение с 20 процента спрямо проектобюджета за 2020 г.". "Искаме този регион от света да бъде свободен, открит и процъфтяващ", заяви Помпео.

На 21 юли Вашингтон поиска от Пекин да затвори генералното си консулство в Хюстън в срок от 72 часа заради "кражби на американски технологии", "неподобаващо използване" на програмите за студентски обмен, а също така "несъвместимо със стандартната практика в дипломацията поведение" на дипломатическите служители, предава БНР.

Китайското външно министерство в същия ден поиска от САЩ да затворят консулството си в Чънду.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
911
преди 3 години
Егати наглеците са американските навлеци... как тая страна не можа да случи на политици... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Тай Бошо
преди 3 години
Сегашната категоричност на г-н Помпео странно ми напомня категоричността на ген. Пауъл, когато клатеше епруветката с оръжие за масово поразяване на Ирак в ООН. После се оказа, било блъф... Сигнализирай за неуместен коментар