Майк Помпео: Китай използва коронакризата, за да прокара собствените си интереси

Държавният секретар на САЩ обсъди с Борис Джонсън в Лондон начините за противодействие на Китай

21.07.2020 | 23:10 Редактор: Георги Камарашев
Майк Помпео: Китай използва коронакризата, за да прокара собствените си интереси

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обсъди с британския министър-председател Борис Джонсън на среща в Лондон начините за противодействие на Китай. Срещата се състоя само седмица след като британското правителство забрани в националната мобилна мрежа от пето поколение да се използва оборудване на китайската компания Huawei, съобщава Ройтерс.

Американският държавен глава Доналд Тръмп приветства забраната, като по думите му самият той е оказал въздействие за налагането ѝ от страна на Лондон.

Великобритания отрече да е взела решението си под политически натиск от страна на САЩ, пише Ройтерс, цитирана от БНР.

Анализатори считат, че посещението на Помпео всъщност представлява опит за укрепване решимостта на Джонсън и е знак за потенциална награда под формата на споразумение за свободна търговия с Лондон след Brexit.

Държавният секретар на САЩ определи визитата си като конструктивна.

"Дълготрайните, силни отношения между страните ни са основата на днешната ни откровена дискусия по различни въпроси - от мрежата 5G до преговорите за двустранна сделка за свободна търговия", подчерта Помпео.

Той поздрави Великобритания за решението да откаже достъп на Huawei до телекомуникационната си мрежа, определяйки го като правилно, тъй като личните данни на гражданите й биха могли да попаднат в ръцете на китайската комунистическа партия.

Държавният секретар отправи остри обвинения към Пекин, че използва коронакризата, за да прокарва собствените си интереси. Помпео изрази надежда търговско споразумение между САЩ и Великобритания да бъде сключено в най-скоро време.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК