Еверест отново е отворен за изкачване, но при социална дистанция

Туристите могат да кандидатстват за разрешителни за катерене и преходи за есента

30.07.2020 | 22:40 Редактор: Ивет Арабова
Еверест отново е отворен за изкачване, но при социална дистанция

Всички основни върхове в Непал, включително Еверест, ще бъдат отворени за чужденци, но при спазване на социална дистанция и карантинни мерки след възобновяването на международните полети на 17 август, съобщиха представители на непалските власти, цитирани от ДПА.

Мира Ачари, директор на агенцията по туризма, каза, че туристите могат да кандидатстват за разрешителни за катерене и преходи за есенния сезон от днес. Есента в Непал обикновено започва от края на септември и продължава до началото на декември. Ачари уточни, че все още се обсъжда карантинният режим за туристите, които ще пристигат от 17 август.

Служители на агенцията допълниха, че може да се налага туристите да представят доказателство за направен тест за коронавирус, за да мога да влязат в страната, и да остават до 14 дни под карантина преди експедиция, предава БНР.

Непал разрешава алпинизъм на 414 върха, включително Еверест, макар че есенните експедиции до върха са рядкост. Страната отмени разрешителните за изкачване и спря да издава нови през март заради пандемията от Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК