В Косово се провеждат местни избори

Общо 103 изборни листи са регистрирани на местните избори в Косово, съобщават местни медии. Право на глас имат близо 2 млн. избиратели в 39 общини.

03.11.2013 | 10:24
В Косово се провеждат местни избори

В Косово днес се провеждат местни избори. Във вота за първи път от 1999 година насам ще вземат участие и етническите сърби. Изборите за местна власт са от ключово значение за бъдещето на Косово и са важен елемент за нормализиране на отношенията със Сърбия, както и за укрепването на мира и сигурността в региона.

Общо 103 изборни листи са регистрирани на местните избори в Косово, съобщават местни медии. Право на глас имат близо 2 млн. избиратели в 39 общини, като броят им се е увеличил с 11,72% в сравнение с миналата година.

Очаква се изборният процес да бъде следен строго и от международните наблюдатели. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън призова за честни и демократични избори . Тя отправи призив към косовските сърби да участват, тъй като упражняването на вот е най-добрият начин да се гарантира, че гласът им ще бъде чут.

Междувременно Европейската комисия ще осигури 15 милиона допълнително финансиране за подкрепа на сделката за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Средствата ще бъдат предназначени основно за подобряване на инфраструктурата, развитието на селските райони и заетостта в северните части на Косово.

Около 50 хиляди души съставляват сръбското малцинство в страната. Сърбия от своя страна пък се надява, че изборите в Косово ще преминат гладко и тя ще започне преговори за членство в Европейския съюз от януари 2014 година.