Конфликт между Анкара и Атина на този етап не бил възможен

Според Димитър Гърдев смяната на статута на "Света София" било провокация

24.07.2020 | 21:25 Редактор: Ивет Арабова

Поредно изостряне на отношенията между Гърция и Турция - Анкара започва сеизмични проучвания край остров Кастелоризо. Ще се намеси ли ЕС? 

"Следват едни дълги дипломатически маратони, има и мнения, че може да се стигне до конфликт. Но това не е възможно на сегашния етап. Това не е Сирия, Либия, а Гърция, която е дългогодишен член на НАТО и ЕС. Ако НАТО не успя да защити Кипър, тук говорим за съвършено други условия. Турция би се оказала в много трудно положение", каза за "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Той обясни, че в НАТО има механизми, които със свързани с водене на диалог, а Лисабонският договор ясно казва, че всяка една държава членка е защитена със силите на ЕС.

"Санкции вече има към Турция, това ще бъде третата им фаза. Aнкара загуби голяма част от помощите, които получаваше по европейски програми. Ако продължават действията срещу Гърция, нищо чудно санкционният списък да бъде разширен", смята експертът.

По думите му ЕС е най-големият партньор на Турция, а Русия - по-малък.

"Турция много настоява да има визово облекчение за гражданите им за ЕС. Анкара се стреми към облекчения за много от техните стоки, това може да бъде забавено. Ердоган е много прагматичен политик", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев.

Той коментира и промяната на статута на храма "Св. София" в Истанбул и превръщането му в джамия.

"Няма как ЕС да се намеси в такъв религиозен въпрос като този със "Света София". Турция е оставена в наследство като секуларна държава, с управлението на Ердоган религиозните въпроси все повече влизат в политиката на страната, което не е добре. Това беше една провокация", отбеляза експертът по международна сигурност.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Haron
преди 3 години
Какво означава смешен остров? Коя част от "суверенната" територия на България, е аналогично смешна, на коментиращия? Сигнализирай за неуместен коментар