Медведев: БВП ще е под 2%. Не е лошо в сравнение с Европа, но искаме повече

Проблемите на Русия са влошеният инвестиционен климат, причинен от слабото върховенство на закона, корупцията, изтичането на капитали.

01.11.2013 | 14:53
Медведев: БВП ще е под 2%. Не е лошо в сравнение с Европа, но искаме повече

Икономическият растеж на Русия е твърде нисък. Затова стимулирането му е основен приоритет на правителство. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за Reuters.

Той издаде предупреждение към Украйна, която досега не е изплатила дълга си към „Газпром“ за доставка на газ. Руският премиер обаче успокои, че въпреки това не се очакват усложнения с транзита на руски газ за Европа.

Ръстът на БВП на Русия за тази година се очаква да бъде под 2%. За сравнение повече от десетилетие преди глобалната криза от 2008 година икономическият ръст варираше около 7 %.

„Наистина трудностите в световната и европейската икономика са очевидни. Русия е страна с голям обем в износа, така че тя влияе върху развитието. В началото на тази година прогнозирахме ръст на БВП с около 3% или дори повече. В действителност ръстът ще бъде под 2%“, каза Медведев.

„Като се има предвид, че редица страни в Европа са в рецесия, това не е твърде лошо, но за нас е твърде ниско. Няма магическа формула за насърчаване на растежа. А ако има, ние не я знаем. Може би нашите китайски партньори я знаят, но ние не“, каза още той.

Проблемите, довели до лошото икономическо състояние на Русия, са влошеният инвестиционен климат, причинен от слабото върховенство на закона, корупцията, изтичането на капитали.

По думите на Медведев стъпката, която трябва да се предприеме, е да се гарантират достъпни кредити и в икономиката и да се инвестират повече средства в иновации.

Руският газов гигант „Газпром“ заяви във вторник, че Украйна, която е зависима от руския газ, не е изплатила сметките си от 882 милиона долара за август. Медведев заяви обаче, че за момента не вижда причина Москва да намали доставките си към Киев.

Той каза, че страната трябва да поиска средства от Европа, а не от Москва, ако иска да бъде по-близо до ЕС.

„Нищо не са платили. Ако това продължи, ще трябва да се премине към система за предварителни плащания. В случай, че платят, всичко ще е наред, но не можем да забавяме плащанията за неопределено време. Това е закон, трябва да се плаща за доставените стоки“, категоричен е Медведев.

Руският премиер заяви, че ако Украйна подпише споразумение с ЕС на срещата на върха на 28 и 29 ноември, с помощта на Брюксел, тя би могла да изплати дълга.