Байдън: Тръмп е първият президент расист в историята на САЩ

Коментарите на Джо идват в разгара на предизборната кампания

23.07.2020 | 16:10 Редактор: Искра Ангелова
Байдън: Тръмп е първият президент расист в историята на САЩ

Кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън нарече действащият държавен глава Доналд Тръмп първият расист, който ръководи страната в нейната история, предава Ройтерс.

Коментарите на Байдън идват в разгара на предизборната кампания, преди вота за президент през ноември тази година.

Байдън, който служи като вицепрезидент на първия чернокож държавен глава на САЩ Барак Обама, заяви, че начинът, по който Тръмп "се държи с хората, на базата на цвета на кожата и произхода им" е "абсолютно отвратителен". Коментарите му дойдоха в отговор на въпрос какво смята за това, че президентът нарича коронавируса "китайски вирус", информира "Фокус".

"Никой действащ президент не е правил това. (...) Нито републиканец, нито демократ. Имали сме расисти, съществували са, опитвали са се да бъдат избрани. Той е първият, който успя", допълни Байдън.

На свой ред съветникът на Тръмп за неговата предизборна кампания Катрина Пиърсън отвърна, че коментарите на Байдън са "обида към интелекта на чернокожите гласоподаватели", предвид факта, че в миналото той самия е работил със сенатори, подкрепящи сегрегацията. По нейните думи Тръмп "обича всички хора" и "работи здраво, за да даде права на всички американци".

В историята на САЩ е имало президенти, които са притежавали роби или са подкрепяли политиките на репресия спрямо местното население и сегрегацията на чернокожите. В тази връзка Принстънският университет миналия месец заяви, че ще смени името си "Удроу Уилсън", заради расистките политики и виждания на бившия президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК